Stooktips
Verantwoord & veilig stoken!
 

1. Geen Overlast

2. Haardhout goed verbranden

3. Geen vuilverbranding

4. Vuur doven


Veroorzaak geen overlast voor anderen

Voor een goed stookresultaat moeten de luchttoevoer en rookgasafvoer optimaal zijn. Een goed brandend vuur herkent u aan kleurloze of witte rook. Stook daarom niet bij mist of windstil weer.

Bij mist of windstil weer is het moeilijk voldoende trek in de haard/kachel te krijgen. Dat is niet alleen slecht voor de verbranding, maar ook voor uw eigen gezondheid, die van uw buren en voor het milieu. De rook en de rooklucht blijven dan namelijk in en om uw tuin of op uw terras hangen. 


Haardhout goed verbranden

Wilt u de tuinkachel, terraskachel of de houtkachel aansteken, gebruikt u dan bij voorkeur aanmaakblokjes.

Een goede en totale verbranding van haardhout is essentieel. Gebruik daarom schoon en door en door droog hout of houtbriketten. Ook zaagsel-parrafine briketten zijn een uitstekende brandstof. Hout voor uw tuinhaard of terraskachel moet minstens twee jaar, liefst gekloofd, op een droge en winderige plek hebben gelegen. Het vochtgehalte daalt dan tot onder de 20 procent. Vochtig hout genereert veel lagere temperaturen dan droog hout. Door vochtig hout te verbranden, verdwijnen in de schoorsteen ook ander bestanddelen dan gassen, zoals roet en teer.


Geen vuilverbranding!

Schoon hout is: geen sloophout met verfresten, geen hout met conserveringsmiddelen en geen geïmpregneerd hout. Daaruit kunnen namelijk giftige stoffen vrijkomen. Die zijn slecht voor uw gezondheid en het milieu. Voor het stoken van andere zaken dan schoon en droog hout is uw haard of kachel absoluut niet geschikt.


Vuur doven

Wilt u gaan slapen of iets anders gaan doen? Laat het vuur in uw tuinhaard of terraskachel dan uit zichzelf uitgaan. Laat bij een open haard de schoorsteenklep helemaal openstaan. Plaats eventueel een vonkenscherm of sluit de haard of kachel, zodat geen vonken kunnen wegspringen.

Goed stoken betekent: droog schoon hout, een goede trek, altijd voldoende ventilatie en geen overlast veroorzaken.

 

 

© 2015 - 2024 Tuinhaarden & Terraskachels | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel